BoekPerWeek uitdaging 2015

Lezen is leuk! Maar we nemen er vaak niet genoeg tijd voor. Daarom nu een leuke uitdaging: Lees een boek per week. Laat je stimuleren en inspireren door anderen. En voeg je gelezen boek toe aan dit bord. Geef ook aan het hoeveelste boek dit voor jou is. En laten we zorgen dat we allemaal aan het eind van 2015 kunnen aangeven 53/53 (2015 heeft 53 weken ;-) Wil je meedoen? Volg ons bord, en geef je complete Pinterest naam aan ons door via Twitter @bibliotheek of Facebook De Bibliotheek, dan voegen we je zo snel mogelijk aan ons bord toe.

De grootste bibliotheken ter wereld

De grootste bibliotheken ter wereld

De grootste bibliotheek ter wereld is tegelijk ook de jongste. De ‘British Library’ werd immers pas gecreëerd op 1 juli 1973 als een gevolg van de ‘British Library Act’ van 1972. Daarvoor was de Britse Bibliotheek ondergebracht in het Britse Museum – dat wel al het gros van de collectie omvatte. Pas in 1997 verhuisde de bieb echter naar zijn huidige vestiging, in Saint-Pancras te Londen. De Britse Bibliotheek is de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Als de grootste onderzoek bibliotheek ter wereld bevat hij meer dan 150 miljoen items. Hieronder bevinden zich zo’n 14 miljoen boeken waarvan de oudste exemplaren 2.000 jaar voor onze tijdrekening werden ‘gepubliceerd’. Per jaar groeit de bibliotheek met zo’n drie miljoen nieuwe stukken of zo’n 9,6 kilometer boekenplanken.

Ook in 2015 veel voordeel met je biebpas!

Ook in 2015 kunt u weer flink voordeel halen uit uw bibliotheekpas. We starten het jaar met een spetterende aanbieding.

Bezoek in januari en februari de Bataviawerf en Nieuw Land Erfgoedcentrum aan de Lelystadse kust. Bij aankoop van een combiticket ontvangt u de tweede combiticket gratis!

Ga bij Bataviawerf op zoek naar de geheimen van het fascinerende VOC schip Batavia, dwaal over het dek of bezoek de oude ambachten. Ontdek bij Nieuw Land alles over de geschiedenis van Flevoland, vanaf de prehistorie tot aan nu. Bezoek de tijdelijke tentoonstelling Wildernis in samenwerking met onder andere De Nieuwe Wildernis. Kijk op www.bataviawerf.nl ofwww.nieuwlanderfgoed.nl voor meer informatie.

Op voordeelmetjebiebpas.nl zijn nog veel meer spetterende aanbiedingen en leuke voordeeltjes in heel Nederland te vinden.

Waarom boeken lezen goed is

Steeds vaker toont onderzoek aan dat lezen goed voor je is, iets wat vele bibliothecarissen, docenten en ouders je overigens al jaren proberen duidelijk te maken. Maar waarom is het eigenlijk zo goed voor je? We zochten enkele wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat lezen je verder kan helpen in het leven.

Therapeutische werking
Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool hebben ontdekt dat het lezen van werken van bijvoorbeeld Shakespeare en andere grootheden een voordelig effect heeft op je gemoedstoestand. Literaire klassiekers en poëzie kunnen je helpen om beter over je eigen situatie na te denken, en wat je zelf meemaakt in een ander daglicht te zetten. In die zin heeft literatuur een therapeutische werking. “De kracht van literatuur is dat het gedachtegangen kan wijzigen en nieuwe gedachten en verbindingen in het brein kan creëren.”

Boekblad: Boekenruil- en deelplatform Bieblio maakt vliegende start

Boekblad: Boekenruil- en deelplatform Bieblio maakt vliegende start

Het vorige week gelanceerde online boekenruil- en deelplatform Bieblio heeft volgens de initiatiefnemers een vliegende start gemaakt. Enkele duizenden gebruikers bieden op dit moment gemiddeld 3,2 boeken per persoon aan, ook Bieblio zelf schaft maandelijks gemiddeld vijf populaire titels aan die aan het uitleennetwerk worden toegevoegd.

Reformatorisch dagblad: Bieblio laat vrienden boeken ruilen en lenen

Reformatorisch dagblad: Bieblio laat vrienden boeken ruilen en lenen

Ontlezing? De gemiddelde Nederlander koopt zeven boeken per jaar. Om ze na één keer lezen in de kast te zetten en ze er nooit meer uit te halen.

Zo –een beetje gechargeerd– motiveert Jip Apps in Delft de oprichting van Bieblio, een ruil- en leensysteem voor boeken. Want interessante boeken hoef je niet altijd in een boekhandel of bibliotheek te halen, ze staan misschien wel bij je vrienden thuis.

Webbieb.nl: Online boeken lenen met Bieblio. Vervult het een behoefte?

Webbieb.nl: Online boeken lenen met Bieblio. Vervult het een behoefte?

Een opvallende ontwikkeling deze week: De bibliotheek thuis gaat naar de cloud. Het online platform Bieblio waar het hier over gaat, wil de grootste online boekenkast van Nederland worden. Het idee erachter? Consumenten kunnen hun eigen gekochte boeken op het platform uitlenen. Ik was nog niet bekend met dit platform, maar het maakte mij nieuwsgierig genoeg om er wat meer onderzoek naar te doen.

Vier plus één van JoJo Moyes

Binnenkort beschikbaar in de winkel, nu al te leen via Jipio.

Na de wereldwijde bestseller ‘Voor jou’ komt auteur Jojo Moyes met een nieuwe roman: ‘Vier plus één’.

Jess is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Haar dochtertje Tanzie is briljant in wiskunde, haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Hoezeer Jess ook probeert de eindjes aan elkaar te knopen, het lukt elke keer net niet.

Als Tanzie mee mag doen aan een wiskundewedstrijd in Schotland met een flinke prijzenpot, grijpt Jess de mogelijkheid om haar daarmee naar een betere school te sturen met beide handen aan. Maar als hun auto het begeeft, lijkt ook die kans verkeken. Tot Ed langsrijdt, en stopt, en hun een lift aanbiedt.

‘Anders dan anders: dit boek blijft je nog lang bij.’ Red

‘Rauw, grappig, oprecht en verdrietig. Dit is verhalenvertellen op zijn best.’ Marie Claire

Jojo Moyes heeft een aantal romans op haar naam staan. Met ‘Voor jou’ bereikte ze een ongekend succes over de hele wereld: het boek ging 3 miljoen keer over de toonbank en de verfilming is in de maak. Ook ‘Vier plus één’ is een internationaal succes.

Verbeter de wereld, begin een bedrijf van Willemijn Verloop & Mark Hillen

Jipio is lid van Social Enterprise NL. Dit boek werd geschreven door de oprichters. Wil je meer weten of sociaal ondernemen, leen dan dit boek van Jipio.

Omzet en winst voor de aandeelhouders, daar draait het om bij normale bedrijven. Maar er is een bijzonder soort bedrijven waarvoor geld verdienen van secundair belang is. Hun grote doel, hun missie: de wereld mooier maken. Het zijn social enterprises. Neem Specialisterren, dat software test met autistische werknemers. Of Tony’s Chocolonely, dat de chocoladeketen slaafvrij maakt.

Met dit boek wordt eindelijk recht gedaan aan dit groeiende fenomeen. Willemijn Verloop en Mark Hillen schrijven over de impact, kansen en uitdagingen van deze bijzondere bedrijfsvorm, gelardeerd met vele inspirerende portretten van sociaal ondernemers. Een uniek en inspirerend boek dat laat zien hoe een nieuwe economie in de praktijk vorm krijgt.