Waarom boeken lezen goed is

Steeds vaker toont onderzoek aan dat lezen goed voor je is, iets wat vele bibliothecarissen, docenten en ouders je overigens al jaren proberen duidelijk te maken. Maar waarom is het eigenlijk zo goed voor je? We zochten enkele wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat lezen je verder kan helpen in het leven.

Therapeutische werking
Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool hebben ontdekt dat het lezen van werken van bijvoorbeeld Shakespeare en andere grootheden een voordelig effect heeft op je gemoedstoestand. Literaire klassiekers en poëzie kunnen je helpen om beter over je eigen situatie na te denken, en wat je zelf meemaakt in een ander daglicht te zetten. In die zin heeft literatuur een therapeutische werking. “De kracht van literatuur is dat het gedachtegangen kan wijzigen en nieuwe gedachten en verbindingen in het brein kan creëren.”